İster günübirlik, ister hafta sonu için İstanbul’a yakın sevdiğim 20 kaçış noktasını derledim.
1) Kocaeli, Yuvacık
Yuvacık’ta yapabileceğiniz o kadar çok aktivite var ki. İster Servetiye yolundaki piknik alanlarında kahvaltı ve mangal keyfi, ister Aytepe çevresinde doğa yürüyüşü, ister daha yukarılardaki İnönü, Ercova, Menekşe yaylalarında kamp. Üstelik İstanbul’a 1-1,5 saat uzaklıktasınız.
2) Çınarcık, Yalova
Yalova’nın yazlıkçı yeri Çınarcık’ın asıl güzellikleri yukarılarda. Teşvikiye köyünün içinden tırmanmaya başlayınca şelaleler, piknik alanları, kamp yapabileceğiniz Erikli, Delmece, Karlık yaylaları sizi bekliyor. Bu bölgedeki yeşil-mavi yol rotalarının her biri ayrı güzel zaten. Hem çoğu yerde telefon çekmemesi sayesinde kafanızı dinleyeceksiniz. Bölge hakkında daha fazla bilgi burada.
3) Burgazada, İstanbul
Sait Faik’in adası İstanbul’un en güzel noktalarından biri. Diğer adalarda kaybolan güzellikler burada hala yaşıyor. Üstelik adanın arkasında kampçıların gizli koyu Madam Martha yer alıyor. Yemek içinse bir zamanların salaş kır lokantası Kalpazankaya son yıllarda büyüsünü kaybetse de bizde yeri hala ayrı.
4) Trilye
Ege’ye gitmeye zamanınız yoksa sizi Trilye’ye (Zeytinbağı) alalım. Trilye’nin yemyeşil bahçeleri, sokakları, rum evleri, restoranları sizi kendine hayran bırakacak. Trilye’nin sevimli küçük çarşısından zeytinyağı almadan, Çamlı Kahve’de çayınızı yudumlamadan eve dönmeyin sakın.
5) Gölyazı
Uluabat Gölü kıyısındaki Gölyazı, Bursa’da güneşin en güzel battığı yerdir. Kadınların balıkçılık yapmasıyla ve köyün girişinde yer alan “Ağlayan Çınar” ile ünlü yarımada özellikle fotoğraf meraklılarının favori yerlerinden. Fakat son yıllarda hafta sonları çok kalabalık olmaya başladı.
6) Uçmakdere
Marmara kıyılarının nadir bakir kalan noktalarından biridir Uçmakdere. Koyu mavi denizi, yemyeşil dağları ve efsaneleşmiş yolları ile Tekirdağ’ın en güzel noktasıdır desem abartmış olmam herhalde. İstanbul’a yakın mesafede kamp yapılacak en güzel yerlerden biridir de aynı zamanda. Bölgede yamaç paraşütü yapma imkanı da var.
7) Kapıdağ Yarımadası
Erdek yarımadanın en bilinen tatil yöresidir. Halbuki yarımadanın etrafındaki diğer köyler daha sessiz ve bakirdir. Yarımada hem huzurlu bir tatil yapmak isteyenlere hem de motosiklet ve bisiklet kullanıcılarına çok güzel koylar, patikalar sunuyor. Yarımada’da otel, pansiyon seçeneği de çok. Kamp için ise ister bir tesis (antcamping) ister Ormanlı Köyü’nün doğal kamp alanlarını kullanabilirsiniz.
8) Bursa, Cumalıkızık
2014 Yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesine giren Cumalıkızık Köyü’nün kuruluşu yaklaşık 1300’lü yıllara yani Osmanlı’nın ilk dönemlerine denk gelmekte ve tarihi dokusu tamamen korunmuş durumda. Köyde dolaşmak, çarşısında alışveriş yapmak, fotoğraf çekmek da çok keyifli ama ve en güzel şey gerçek köy kahvaltısı etmek.
9) Ballıkayalar
Ballıkayalar Tabiat Parkında trekking ve kamp için çok ideal bölgeler mevcut. Yürüyüş yapacaklar dere boyunca kayaların üzerinden geçeceğinden malzemelerini doğru seçmeliler. Yürürken kafanızı yukarıya kaldırdığınızda dağcıların ve kaya tırmanışçıların antrenmanlarını izleyebilmek bir hayli keyifli.
10) Sardalya koyu ve Şile’nin Gizli Kalmış Yerleri
Şile ve Ağva’da hala gizli kalmış, mangalcıların istilasından bir nebze de olsa kurtulabilmiş yerler var. Ağva’nın 11 km ilerisindeki Sardalya Koyu da bunlardan biri. Koy kamp yapmak için uygun ama herhangi bir tesis olmadığını da söyleyelim. Tesis isteyenler Ağva’da yer alan Green Park ya da Seferoğulları’na bir göz atsın.
11) Kerpe, Kefken
Kocaeli‘nin deniz kenarındaki bu iki komşu turistik beldesini İstanbullular daha çok balık keyfi için tercih ediyor. Sakin huzurlu bir yemek yemenin dışında benim için buranın asıl keyfi yollarında. Zaten çoğu motosiklet kullanıcısının yıllardır sıkılmadan gittiği bu rota bahar aylarında daha tenha ve güzel oluyor. Cebeci istikametinde yer alan Kefken’in en orjinal ve güzel yeri Pembe Kayalar’da günü batırıp İstanbul’a huzur depolamış bir şekilde dönebilirsiniz.
12) Abant
Kahvaltı etmeye, göl etrafında yürümeye, kamp yapmaya, at binmeye ya da sadece dinlenmeye bile gelinir Abant Gölü’ne. Gölün kıyısındaki kalabalıktan rahatsız olursanız, doğa yürüyüşü ve dağ bisikleti için bir çok rota var. Sinekli, Sakarca yaylalarına çıkıp göle yukarıdan bakmak çok daha keyifli olacaktır.
13) Cumayeri, Düzce
Efteni Gölü’nden doğup Karadeniz’e dökülen Büyük Melen Çayı hem İstanbul’a içme suyu hem de adrenalin tutkunlarına rafting imkanı sağlıyor. Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü’nden itibaren 13 km boyunca rafting güzergahı bulunuyor. Rafting için en uygun mevsim ilkbahar ayları olsa da, kış gelmeden Cumayeri’ne gidip en kötü bölgedeki diğer güzellikler şelaleler gezilebilir. B bölge birkaç ıl içine baraj yüzünden sular altında kalacak, acele edin derim.
14) Kastro, Çlingöz, Kıyıköy
Kırklareli’ne bağlı bir balıkçı kasabası olan Kıyıköy hem lezzetli balıklar yemek hem de kamp yapmak için keyifli bir yer. Pabuçdere kamp alanında kalmak, sandal kiralamak doğayla içiçe olmanızı sağlayacak. Ayrıca Kıyıköy’e gelmeden yer alan Kastro (Çamlıkköy) tabiat parkında plaj, piknik ve kamp için güzel yerler keşfedebilirsiniz.
15) Longoz Ormanları, İğneada
Kırklareli’nin Karadeniz kıyısında 26 km’lik kumsala sahip İğneada, koruma altındaki gölleri, zengin doğasıyla dikkat çekiyor. Longoz ormanlarını ve Dupnisa Mağarasını görmelisiniz. Bölge kamp için de çok elverişli. Özellikle Kıyıköy’e kadar gelmişken İğneada’yı pas geçmeyin.
16) Poyrazlar, Sakarya
Sakarya-Karasu yolundan ulaşılan Poyrazlar Gölü Orman Bölge Müdürlüğü tarafından mesire yeri olarak düzenlenmiş ve ücretle işletiliyor. Ulaşımı çok kolay olan tesis çok büyük bir alana sahip. Poyrazlar Gölü’nden Karasu’ya doğru devam edince 1.derece sit alanı olan Acarlar Longozu’na ulaşılıyor.
17) Kömür Limanı Saros
Saros körfezinin her koyu ayrı bir güzel ama dalgıçların mekanı Kömür Limanı ayrı bir güzel. Küçücük koyda dalgıçların karavanları ve 2 küçük büfe (gözlemeci) dışında elektrik bile yok. Tam kamplık yer yani. ? Saros’un efsane denizini anlatmaya gerek bile yok. Tesis isteyenler ise Gökçetepe Tabiat Parkı’na baksın.
18) Sapanca Gölü ve Yaylaları
Sapanca deyince insanın aklına göl kenarındaki tesisler geliyor bir tek. Bizim aklımıza ise önce Çerkez halkın yerleşik olduğu Kırkpınar köyü geliyor. Kırkpınar’da yemyeşil doğa içinde bulunan kahvaltı mekanları, oteller sizi şaşırtacak. Maşukiye’de dere kenarındaki tesisler, Kuzuyayla, İstanbuldere’de keyif ve buranın yukarısındaki Soğucak yaylasında vakit geçirmek, dinlenmek için güzel yerler.
19) Taraklı, Sakarya
Küçük bir kasaba, bol yeşilli, küçük, İstanbul’a yakın ve Türk filmlerinden fırlamış gibi duran mimarisi. Kasabayı aslında bu denli eşsiz yapan şey Osmanlı’dan kalma 3 katlı geleneksel tarihi evler, Arnavut kaldırımlı dar sokaklar… Taraklı sokaklarında insan kendini birkaç yüz yıl öncesinde hissediyor. 3 asırlık evlerin önünden geçerken kerpiç duvarlarına dokunup kim bilir nasıl anıların vardır senin diye içimden geçiriyorum. Evlerin yıkılması yasak çünkü tarihi eser olarak geçiyor ve Kültür Bakanlığı sadece restorasyon yapılmasına izin veriyor.
20) Göynük
Göynük hem tarihi hem doğal güzellikleri bir arada barındırır. Anadolu da Türk yaşayışının, yerleşme kültürünün önemli örneklerini Göynük’te görebilirsiniz. Zafer kulesi ilçenin simgeleridir. İlçe dışında ise Sünnet Gölü ve Çubuk Gölü görülmeye değerdir.